Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zaprasza do udziału w bezpłatnych szkoleniach e-learningowych pn.:
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
Zapraszamy nauczycieli na bezpłatne szkolenia e-learningowe organizowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia.
W ramach szkolenia omówione zostaną między innymi:
- zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u dzieci i młodzieży,
- rola edukacji żywieniowej w szkole i przedszkolu oraz przykłady jej dobrych praktyk,
- opodatkowanie żywności o ubogiej wartości odżywczej, jako strategia profilaktyki chorób cywilizacyjnych,
- aktywność fizyczna – niezbędny warunek prawidłowego rozwoju organizmu,
- kondycja psychiczna dzieci i młodzieży w wirtualnym świecie i kontaktach online.
Szkolenie dostępne będzie w formie e-learningu, od 22.11.2022 r. do 22.12.2022 r.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Aby wziąć udział w szkoleniu zarejestruj się na platformie e-learningowej pod adresem https://elearning.pzh.gov.pl Po pomyślnej rejestracji i ponownym zalogowaniu się na swoje konto, należy kliknąć w ikonę “klucz grupy”, wpisać w polu unikalny kod SZN22 Zostaną Państwo zapisani na odpowiednie szkolenie.
Zadanie realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025, finansowane przez Ministra Zdrowia
Program szkolenia e-learningowego w roku 2022 dla nauczycieli w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025
- Rejestracja i wypełnienie metryczki
- Wstęp – Informacje o NPZ na lata 2021-2025, zadanie z zakresu zdrowia publicznego nr 8 pn. „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością …. „ dr Katarzyna Stoś
- Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u dzieci i młodzieży dr Ewa Rychlik
- Profilaktyka otyłości wśród dzieci i młodzieży na drodze żywieniowej dr Joanna Myszkowska-Ryciak
- Rola edukacji żywieniowej w szkole i przedszkolu – dobre nawyki dr Katarzyna Wolnicka, mgr Joanna Jaczewska-Schuetz
- Żywienie zbiorowe w szkole i przedszkolu jako element edukacji żywieniowej dr Katarzyna Wolnicka, mgr Joanna Jaczewska-Schuetz
- Aktywność fizyczna- niezbędny warunek prawidłowego rozwoju organizmu dr Anna Kopiczko
- Kondycja psychiczna dzieci i młodzieży w wirtualnym świecie i kontaktach on –line dr Anna Januszewicz
- Opodatkowanie żywności o ubogiej wartości odżywczej jako profilaktyka chorób cywilizacyjnych dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB
- Ćwiczenia mgr Barbara Wojda
- Przeprowadzenie testu wiedzy
- Wskazanie prawidłowych odpowiedzi testu wiedzy
- Wypełnienie ankiety otwartej (dotyczącej zastosowania wiedzy w praktyce)
- Wypełnienie ankiety satysfakcji/ewaluacyjnej
- Certyfikat uczestnictwa