Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zaprasza do udziału w bezpłatnych szkoleniach e-learningowych pn.:
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
Zapraszamy NAUCZYCIELI na bezpłatne szkolenie e-learningowe organizowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia.
W ramach szkolenia omówione zostaną między innymi:
- zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u dzieci i młodzieży,
- żywienie dzieci i młodzieży – czy uda się zahamować postęp „makdonaldyzacji”?
- rola edukacji żywieniowej w szkole i przedszkolu oraz przykłady jej dobrych praktyk,
- skutki picia napojów energetyzujących,
- komunikacja z dzieckiem w środowisku szkolnym – wczesna profilaktyka zaburzeń odżywiania oraz problemu choroby otyłościowej.
Szkolenie dostępne będzie w formie e-learningu, od 08.10.2024 do 18.12.2024 r. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Aby wziąć udział w szkoleniu dla Nauczycieli zarejestruj się na platformie e-learningowej pod adresem https://elearning.pzh.gov.pl Po pomyślnej rejestracji i ponownym zalogowaniu się na swoje konto, należy kliknąć w ikonę “klucz grupy”, wpisać w polu unikalny kod SZN24. Zostaną Państwo zapisani na odpowiednie szkolenie.
Zadanie realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025, finansowane przez Ministra Zdrowia
Program szkolenia e-learningowego w roku 2023 dla Nauczycieli w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025
Rejestracja i wypełnienie metryczki
Wstęp – Informacje o NPZ na lata 2021-2025, zadanie z zakresu zdrowia publicznego nr 8 pn. „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością„
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB
- Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze u dzieci i młodzieży
dr Ewa Rychlik - Profilaktyka otyłości wśród dzieci i młodzieży na drodze żywieniowej
dr Joanna Myszkowska-Ryciak, prof. SGGW - Żywienie dzieci i młodzieży – czy da się zahamować postęp „makdonaldyzacji”?
dr Anna Taraszewska - Rola edukacji żywieniowej w szkole i przedszkolu – dobre nawyki
dr Katarzyna Wolnicka, mgr Joanna Jaczewska-Schuetz - Żywienie zbiorowe w szkole i przedszkolu jako element edukacji żywieniowej
dr Katarzyna Wolnicka, mgr Joanna Jaczewska-Schuetz - Skutki picia napojów energetyzujących podstawą uregulowania ich sprzedaży
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB - Aktywność fizyczna- niezbędny warunek prawidłowego rozwoju organizmu
dr hab.Anna Kopiczko, prof. nadz. AWF - Komunikacja z dzieckiem w środowisku szkolnym – wczesna profilaktyka zaburzeń odżywiania oraz problemu choroby otyłościowej
mgr psych. Paulina Bartosik - Przeprowadzenie testu wiedzy
- Wskazanie prawidłowych odpowiedzi testu wiedzy
- Wypełnienie ankiety otwartej (dotyczącej zastosowania wiedzy w praktyce)
- Wypełnienie ankiety satysfakcji/ewaluacyjnej
- Certyfikat uczestnictwa