| Kontakt: pzh@pzh.gov.pl

Postępowanie sanitarne z pomieszczeniami i przedmiotami użytku po powodzi

Przygotowanie i środki ochrony osobistej

Przed przystąpieniem do prac porządkowych i dezynfekcyjnych:

→ Chroń siebie

  • Noś środki ochrony indywidualnej: gumowe buty, ubranie ochronne, rękawice ochronne, okulary ochronne, maseczkę chroniącą nos i usta.
  • Regularnie myj ręce środkami myjącymi i wodą i/lub dezynfekuj preparatami alkoholowymi.
  • Wszelkie prace wykonuj ostrożnie by uniknąć zranień i oparzeń

→ Wyrzuć wszystkie przedmioty, których nie da się wysuszyć (nasiąkliwe)

→ Zapewnij przepływ powietrza

  • Otwórz okna i drzwi podczas mycia i dezynfekcji aby zapewnić przewiew
    i pozostaw otwarte tak długo jak to możliwe.
  • Zapewnij cyrkulację ciepłego powietrza aby obniżyć wilgotność w pomieszczeniu.
  • Z chloraminy, podchlorynu wapnia, wapna chlorowanego, innych preparatów zawierających chlor, a także z domowych środków wybielających, może gwałtownie wydzielać się szkodliwy chlor – unikaj wdychania oparów.

→ Nie mieszaj środków myjących

  • Pamiętaj by nie mieszać ze sobą środków myjących z dezynfekcyjnymi
    i wybielającymi. Nie mieszaj preparatów wybielających z amoniakiem gdyż mogą powstać toksyczne opary.

→ Chroń dzieci i zwierzęta

  • Dzieci i zwierzęta nie powinny pozostawać w pomieszczeniach przeznaczonych do czyszczenia i dezynfekcji. Dzieci nie powinny pomagać w sprzątaniu i bawić się w stojącej wodzie.

Zasady przygotowania pomieszczeń do użytku po powodzi

  1. Usuń z pomieszczenia większe zanieczyszczenia takie jak piasek, szlam, itp.
  2. Następnie pomieszczenie starannie oczyść wodą i środkami myjącymi.

Dokładne umycie usuwa nie tylko brud , ale również obniża liczbę drobnoustrojów, często do poziomu bezpiecznego dla zdrowia.

  1. Po dokładnym umyciu, możesz przystąpić do dezynfekcji.
  • Wskazane jest dezynfekowanie pomieszczeń i powierzchni do przygotowania i przechowywania żywności. Do tego celu stosuj preparaty przekazane lub zalecane przez Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne lub powszechnie dostępne środki używane w gospodarstwie domowym (np. stosowane do wybielania bielizny). Po dezynfekcji nie krótszej niż zalecana przez producentów środków dezynfekcyjnych (w przypadku środków wybielających nie krótszej niż 15 minut), powierzchnie zmyj wodą pitną.
  • Pomieszczenia mocno zanieczyszczone np. fekaliami, powinny być dezynfekowane.
  • Dezynfekcję pomieszczeń źle wietrzonych (np. piwnice), dużych powierzchni powinny przeprowadzić przeszkolone ekipy.
  • Uwaga: W przypadku dezynfekcji pomieszczeń mieszkalnych ograniczyć stosowanie wapna chlorowanegoi podchlorynu sodu na rzecz bezpieczniejszych, mniej agresywnych preparatów.
  1. Pomieszczenia po dezynfekcji należy wywietrzyć.

Postępowanie z przedmiotami codziennego użytku

Przedmioty, które zostaną uznane za przydatne do dalszego użytkowania należy dokładnie umyć, a następnie zdezynfekować.

  1. Najlepszą metodą dezynfekcji jest zastosowanie wysokiej temperatury poprzez wyparzanie, gotowanie, prasowanie, np. wyposażenie kuchenne (naczynia, sztućce itp.) – dokładnie umyć, a następnie gotować pod przykryciem co najmniej 15 minut z dodatkiem np. sody oczyszczonej (1-2 łyżki na 1 litr wody).
  2. Przedmioty o większych rozmiarach można wyparzać wrzącą wodą (najlepiej kilkakrotnie).
  3. Niektóre przedmioty szklane lub metalowe można poddać działaniu gorącego powietrza np. w piekarniku  (w temperaturze 160°C w czasie 2 godzin).
  4. Bieliznę pościelową i odzież dokładnie wypłukać, a następnie uprać:

– odporną na temperaturę w temperaturze 95°C w pralce automatycznej lub pralnicy. Jeśli nie ma możliwości prania automatycznego to bieliznę wygotować.

– wrażliwą na temperaturę prać co najmniej dwukrotnie w temperaturze 60 °C,
z zastosowaniem ogólnie dostępnych proszków do prania.

– bieliznę, odzież białą (odporną na chlor) można dezynfekować z zastosowaniem preparatów do wybielania, następnie dokładnie wypłukać.

  1. Prasowanie gorącym żelazkiem :

– prasować upraną bieliznę, odzież, prasowanie jest szczególnie ważne, gdy woda użyta do prania oraz płukania nie odpowiada jakości wody pitnej.

– odzież, która nie będzie prana, po wyczyszczeniu prasować przez mokrą tkaninę

Uwaga: przy czyszczeniu powierzchni, odzieży, szczególnie w przypadku usuwania zanieczyszczeń już wysuszonych, należy chronić drogi oddechowe (np. stosując maski lub zasłonić nos, usta tkaniną zwilżoną wodą)

Zasady dezynfekcji środkami zawierającymi aktywny chlor

Środki zawierające aktywny chlor ze względu na dostępność, zakres działania oraz aspekty ekonomiczne są stosowane w przypadku dezynfekcji pomieszczeń i powierzchni w sytuacjach kryzysowych.

Wykonujący dezynfekcję środkami chlorowymi narażeni są na działanie drażniące, a przy dużych dawkach chloru nawet uszkadzające drogi oddechowe. Z tego względu jak również prawdopodobnego zagrożenia środowiskowego na skutek nadmiernego używania preparatów z aktywnym chlorem, wskazane jest ograniczenie rozmiarów stosowania tych środków i zastąpienie ich preparatami z innymi substancjami aktywnymi. 

Preparaty chlorowe należy stosować głównie do dezynfekcji:

  • wody pitnej i używanej do celów higienicznych
  • niektórych powierzchni w pomieszczeniach do produkcji i magazynowania żywności, punktach zbiorowego żywienia itp.
  • w zakładach opieki zdrowotnej
  • urządzeń sanitarnych
  • powierzchni, pomieszczeń po usunięci padłych zwierząt

Środki zawierające aktywny chlor: chloramina, wapno chlorowane, podchloryn sodowy oraz inne preparaty zawierające chlor są żrące i szkodliwe dla zdrowia. Z tego względu należy przestrzegać następujących środków ostrożności:

  • Preparaty przechowywać w miejscach suchych, niedostępnych dla osób niepowołanych.
  • Roztwory użytkowe przygotowywać w dobrze wentylowanych pomieszczeniach
  • W czasie przygotowania roztworów oraz wykonywania dezynfekcji chronić skórę, oczy i drogi oddechowe
  • Stosować środki ochrony osobistej – rękawice i ubrania ochronne, okulary, maski lub prowizoryczne zabezpieczenia dróg oddechowych (np. zwilżona tkanina)
  • Maski gazowe są zalecane przy dezynfekcji dużych powierzchni, stosowaniu technik spryskiwania powierzchni, dezynfekcji w pomieszczeniach źle wietrzonych (np. piwnice)
  • Uwaga: środków chlorowych nie mieszać z innymi preparatami.
  • Szczególne zagrożenie stanowią w środowisku kwaśnym i w obecności czwartorzędowych soli amoniowych.
  • Nie stosować do dezynfekcji powierzchni zanieczyszczonych dużą ilością moczu.
  • Używać tylko w dobrze wietrzonych pomieszczeniach.
  • Zdezynfekowane pomieszczenia udostępniać tylko po wywietrzeniu.
Skip to content