| Kontakt: pzh@pzh.gov.pl

NutriHED – Żywieniowe i żywnościowe czynniki ryzyka wielochorobowości w zakresie chorób dietozależnych oraz ocena wpływu edukacji żywieniowej na zmianę nawyków żywieniowych i poprawę parametrów zdrowotnych w profilaktyce wielochorobowości w populacji dorosłych w Polsce.

Nazwa projektu: Żywieniowe i żywnościowe czynniki ryzyka wielochorobowości w zakresie chorób dietozależnych oraz ocena wpływu edukacji żywieniowej na zmianę nawyków żywieniowych i poprawę parametrów zdrowotnych w profilaktyce wielochorobowości w populacji dorosłych w Polsce.

Projekt finansowany przez Agencję Badań Medycznych ze środków Budżetu Państwa w ramach konkursu „Konkurs otwarty na realizację badań epidemiologicznych dotyczących wielochorobowości”.

Akronim: NutriHED (Nutrition Health Education Diseases)

Nr projektu:  2023/ABM/03/00014
Całkowita wartość projektu: 
21 554 473,55 PLN 
Wartość dofinansowania:
21 554 473,55 PLN 

Okres realizacji projektu: 01.02.2024 – 31.08.2033 

Opis projektu:

Wielochorobowość definiowana jako obecność dwóch lub więcej chorób przewlekłych w tym samym czasie u jednej osoby, jest istotnym problemem zdrowia publicznego. Jej występowanie niesie za sobą wiele negatywnych konsekwencji, w tym wysoki wskaźnik umieralności, zwiększone wykorzystanie systemu opieki zdrowotnej i zwiększone wydatki na opiekę zdrowotną, wpływając na ogólne funkcjonowanie i jakość życia. Wpływ na ryzyko chorób dietozależnych mają m.in. zwyczaje żywieniowe, wartość odżywcza spożywanej żywności, jej jakość, w tym również obecność zanieczyszczeń chemicznych.

W prewencji wielochorobowości w zakresie chorób dietozależnych istnieje potrzeba oceny częstości jej występowania w populacji polskiej, a także zidentyfikowania i określenia wpływu na jej występowanie czynników ryzyka związanych ze sposobem żywienia, stanem odżywienia i innymi parametrami stanu zdrowia. Ze względu na dużą rolę żywienia w profilaktyce chorób dietozależnych istotne znaczenie może mieć edukacja żywieniowa.

Badanie ma na celu ocenę wpływu sposobu żywienia na występowanie wielochorobowości w zakresie chorób dietozależnych oraz ocenę wpływu edukacji żywieniowej na poprawę parametrów zdrowotnych w profilaktyce wielochorobowości w populacji dorosłych w Polsce, w tym:

  • ocenę częstości występowania wielochorobowości w zakresie chorób dietozależnych,
  • ocenę sposobu żywienia, stanu odżywienia, parametrów biochemicznych i innych elementów stylu życia (m.in. aktywności fizycznej) badanych osób jako czynników ryzyka rozwoju wielochorobowości w zakresie chorób dietozależnych,
  • ocenę wpływu edukacji żywieniowej na stan wiedzy i zmianę sposobu żywienia badanej populacji.

Ponadto mając na względzie wpływ zanieczyszczeń żywności na zdrowie planuje się także oszacowanie narażenia oraz ocenę ryzyka związanego z obecnością zanieczyszczeń oraz substancji dodatkowych w spożywanej żywności w zależności od sposobu żywienia.

Badanie będzie obejmować badanie prospektywne kohortowe oraz interwencję żywieniową.

Skip to content