| Kontakt: pzh@pzh.gov.pl

Naturalne wody mineralne, źródlane i stołowe – fakty i mity

TYTUŁ KURSU

Naturalne wody mineralne, źródlane i stołowe – fakty i mity

CEL KURSU

Szerzenie i promowanie wiedzy dotyczącej pochodzenia, składu chemicznego oraz pierwotnej czystości naturalnych wód mineralnych i źródlanych oraz odniesienie się do powszechnie dostępnych w Internecie informacji, użytych w znakowaniu wód butelkowanych. Udoskonalenie i ułatwienie komunikacji między producentami wód butelkowanych a konsumentami oraz przeciwdziałanie dezinformacji i wprowadzaniu konsumentów w błąd.

ZAKRES KURSU

• Przekazanie informacji dotyczących oceny i kwalifikacji rodzajowej naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i stołowych oraz procesów technologicznych stosowanych w produkcji wód butelkowanych

• Omówienie wybranch wymagań dla naturalnych wód mineralnych i źródlanych w Polsce w odniesieniu do ustawodawstwa innych państw członkowskich

• Poszerzenie i promocja wiedzy dotyczącej podziału wód podziemnych, wpływu warunków geologicznych na chemizm wód podziemnych, składu chemicznego oraz pierwotnej czystości naturalnych wód mineralnych i źródlanych

• Odniesienie się do powszechnie dostępnych w internecie informacji, użytych w znakowaniu wód butelkowanych

• Polepszenie i ułatwienie komunikacji producentów wód butelkowanych z konsumentami, rzetelne przekazywanie informacji oraz zapobieganie dezinformacji konsumentów.

Poruszane zagadnienia zostaną omówione w odniesieniu do rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011r. oraz dyrektywy Parlamentu Europejskiego I Rady 2009/54/WE z dnia 18 czerwca 2009r.

ADRESACI KURSU

Krajowi producenci wód butelkowanych

KIEROWNIK KURSU

dr n. med. i n. o zdr. Joanna Ziemska
Kierownik Pracowni Uzdrowiskowych Surowców Leczniczych i Analiz Fizykochemicznych
Zakład Bezpieczeństwa Zdrowotnego Środowiska

Kontakt: kwalifikacja.wody@pzh.gov.pl

Formularz rejestracyjny

Szkolenie  finansowane przez Ministerstwo Zdrowia na podstawie umowy nr NIZP PZH-PIB/2021/1094/1056

Skip to content