DYREKTOR Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego OGŁASZA KONKURS OTWARTY NA STANOWISKO PROFESORA INSTYTUTU w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH- PIB
Do Konkursu mogą przystąpić osoby, które spełniają warunki określone w ustawie z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 736 ze zm.) oraz Regulaminie postępowania konkursowego przy zatrudnianiu na stanowiskach naukowych w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – Państwowym Instytucie Badawczym (https://www.pzh.gov.pl).
I. Badania naukowe, w których Kandydat miałby uczestniczyć:
- analiza mikrobiologicznych czynników ryzyka ze wskazaniem źródeł zagrożenia i metod eliminacji lub ograniczenia poziomu narażenia,
- identyfikacja i charakterystyka bakterii patogennych stwarzających istotne zagrożenie bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem czynników wirulencji, oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe oraz metale ciężkie,
- szacowanie występowania mikroorganizmów patogennych w środkach spożywczych obecnych w handlu detalicznym,
- wykonywanie badań mikrobiologicznych żywności zgodnych z polskimi i międzynarodowymi normami, a także z zastosowaniem metod biologii molekularnej,
- przeprowadzanie analiz bioinformatycznych z wykorzystaniem ogólnodostępnych oraz komercyjnych programów m.in. RidomSeqSphere, BioNumerics,
- wdrażanie i walidacja nowych metod badań dotyczących zanieczyszczeń mikrobiologicznych
- pozyskiwanie, przetwarzanie oraz weryfikacja wyników z krajowych oraz międzynarodowych baz danych,
- przygotowanie ocen bezpieczeństwa żywności, ze szczególnym uwzględnieniem mikrobiologii żywności,
- współpraca z jednostkami resortu zdrowia, w szczególności opracowywanie stanowisk Instytutu w zakresie bezpieczeństwa żywności oraz oceny przygotowywanych przez te jednostki dokumentów, raportów oraz ekspertyz,
- udział w krajowych i międzynarodowych grupach roboczych oraz sieciach naukowych mających związek z bezpieczeństwem żywności,
- udział w krajowych i międzynarodowych konferencjach,
- składanie wniosków do krajowych i międzynarodowych programów badawczych oraz udział w realizacji projektów,
- udział w upowszechnianiu nauki, w tym opracowywaniu publikacji naukowych.
II. Warunki, jakie Kandydat powinien spełniać:
- posiadać ukończone studia wyższe w zakresie biotechnologii/biologii/technologii żywności stopień naukowy – doktora habilitowanego w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki o zdrowiu,
- posiadać doświadczenie w prowadzeniu badań naukowych w zakresie badań mikrobiologicznych zanieczyszczeń żywności z uwzględnieniem charakterystyki patogenów izolowanych z żywności, z zastosowaniem metod biologii molekularnej (PCR, RT PCR, PFGE, WGS), znajomość obsługi programów bioinformatycznych,
- posiadać co najmniej 10-letni staż pracy w akredytowanym laboratorium mikrobiologicznym, szczególnie w zakresie badań żywności, zgodnie z normą PN-EN ISO/IEC 17025,
- posiadać doświadczenie w zakresie ustawodawstwa żywnościowego krajowego i europejskiego,
- posiadać doświadczenie w zakresie analizy ryzyka zagrożeń mikrobiologicznych żywności,
- posiadać dorobek naukowy i doświadczenie w kierowaniu zespołem pracowników. Kandydat powinien posiadać publikacje o łącznym IF co mniej 40, w tym 5 prac naukowych z IF opublikowanych w latach 2020-2022.
III. Zgłoszenie konkursowe powinno zawierać:
- podanie,
- życiorys,
- autoreferat (nieprzekraczający 3500 znaków drukarskich), zawierający zwięzłą informację
o zainteresowaniach naukowych, dotychczasowych osiągnięciach, ewentualnym udziale
w projektach badawczych i własnych zamierzeniach badawczych, - odpis lub kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych, odpis lub kopia dyplomu nadania stopnia naukowego, odpis lub kopia dyplomu nadania tytułu naukowego,
- spis publikacji sporządzony wg Załącznika nr 1 do niniejszego Ogłoszenia,
- przynajmniej jedną opinię o Kandydacie, wystawioną przez samodzielnego pracownika naukowego
- wymagania dodatkowe, wynikające ze specyfiki stanowiska pracy będącego przedmiotem konkursu,
- Oświadczenie kandydata:
– że w razie wygrania konkursu, NIZP PZH – PIB będzie jego podstawowym miejscem pracy,
– o wyrażeniu zgody (w przypadku doktora habilitowanego i profesora) na zaliczenie do liczby pracowników prowadzących działalność naukową w danej dyscyplinie dla potrzeb ewaluacji jakości działalności naukowej,
– o treści: „Zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016 r.) wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb aktualnej i/lub przyszłej rekrutacji.”
IV. Przebieg konkursu
Postępowanie konkursowe będzie prowadzone przez Komisję konkursową powołaną przez Dyrektora NIZP PZH-PIB w następujących etapach:
- opracowanie listy kandydatów spełniających wymagania formalne określone w ogłoszeniu. W szczególnie uzasadnionych przypadkach wezwanie kandydatów do uzupełnienia braków formalnych;
- w ramach postępowania konkursowego Kandydaci mogą być:
- zaproszeni na rozmowę kwalifikacyjną w siedzibie NIZP PZH- PIB w terminie
od 01.04.2023 r. do 30.04.2023 r., - proszeni o publiczną prezentację wyników swoich dotychczasowych prac w formie seminarium w siedzibie NIZP-PZH w terminie uzgodnionym z Kandydatami;
3. zaopiniowanie kwalifikacji Kandydatów przez Zespół Kwalifikacyjny Rady Naukowej NIZP PZH- PIB;
4. przygotowanie listy rekomendacyjnej Kandydatów;
5. zaopiniowanie Kandydatów przez Radę Naukową NIZP-PZH;
6. decyzja Dyrektora NIZP PZH- PIB w sprawie zatrudnienia wybranego Kandydata i ogłoszenie wyników konkursu.
V. Zgłoszenia na Konkurs należy przesyłać na adres:
Dział Kadr i Płac NIZP PZH- PIB, 00-791 Warszawa, ul. Chocimska 24
z dopiskiem na kopercie: „Konkurs na stanowisko PROFESORA INSTYTUTU w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH- PIB”.
Termin składania dokumentów upływa w dniu 26.03.2023 r. o godz. 16:00
Konkurs zostanie rozstrzygnięty do dnia 31.05.2023 r.
VI. Zatrudnienie odbędzie się na czas określony z możliwością przedłużenia na kolejny okres/na czas nieokreślony.
VII. Zasady postępowania z danymi osobowymi
Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
- administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy z siedzibą w ul. Chocimska 24, 00-791 Warszawa,
- Inspektor Ochrony Danych, mail: iod@pzh.gov.pl, tel. 22 542 13 89,
- Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji umowy – na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.,
- odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
- Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa,
- posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
- ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego,
- podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże odmowa podania danych może skutkować nieuwzględnieniem Pani/Pana aplikacji w dalszym procesie rekrutacji.
Ogłoszenie do pobrania
Załącznik do ogłoszenia
Zgoda na udział w rekrutacji