DYREKTOR Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego OGŁASZA KONKURS OTWARTY NA STANOWISKO ADIUNKTA w Zakładzie Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności NIZP PZH – PIB
Do Konkursu mogą przystąpić osoby, które spełniają warunki określone w ustawie z dnia 30 kwietnia 2010 r. o instytutach badawczych (t.j. Dz. U. z 2018 r. poz. 736 ze zm.) oraz Regulaminie postępowania konkursowego przy zatrudnianiu na stanowiskach naukowych w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – Państwowym Instytucie Badawczym (https://www.pzh.gov.pl).
I. Badania naukowe, w których Kandydat miałby uczestniczyć:
- statutowa działalność naukowa Zakładu Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności, w tym badania sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranych grup ludności, a także analiza związków pomiędzy składnikami żywności, żywieniem a zdrowiem,
- zadania realizowane przez Zakład w ramach Państwowego Instytutu Badawczego, w tym monitorowanie sposobu żywienia, działalność ekspercka, w szczególności opracowywanie stanowisk Instytutu w zakresie żywienia, jakości i składu żywności, z uwzględnieniem szczególnych grup żywności oraz suplementów diety
- szacowanie wielkości pobrania wybranych dodatków do żywności oraz ocena narażenia różnych grup populacyjnych w tym zakresie,
- ocena ryzyka związanego z nadmiarem lub niedoborem składników w diecie, z uwzględnieniem suplementów diety,
- opracowywanie opinii i ekspertyz w zakresie jakości i składu produktów spożywczych, w tym suplementów diety,
- udział w grupach eksperckich, w tym międzynarodowych sieciach naukowych w obszarze badań spożycia,
- udział w krajowych i międzynarodowych konferencjach,
- opracowywanie wniosków dotyczących krajowych i międzynarodowych programów badawczych oraz udział w realizacji projektów,
- udział w upowszechnianiu nauki w obszarze żywności i żywienia, w tym opracowywaniu publikacji naukowych i popularno-naukowych, norm żywienia.
II. Warunki, jakie Kandydat powinien spełniać:
- posiadać ukończone studia wyższe w zakresie żywienia człowieka/technologii żywności, lub nauk o zdrowiu, nauk medycznych, posiadać stopień naukowy – doktor n. roln. w dyscyplinie technologia żywności i żywienia/doktor n. o zdrowiu/dr. n. med.,
- posiadać doświadczenie w prowadzeniu badań naukowych w zakresie sposobu żywienia i stanu odżywienia ludności, spożycia suplementów diety, znakowania żywności,
- posiadać doświadczenie w zakresie oceny nadmiaru lub niedoboru składników odżywczych w diecie, a także oceny narażenia na substancje dodatkowe pobrane z dietą,
- posiadać znajomość krajowego i europejskiego ustawodawstwa żywnościowego oraz doświadczenie w pracach grup eksperckich/roboczych krajowych oraz międzynarodowych, w tym Komisji Europejskiej, Kodeksu Żywnościowego, w szczególności w zakresie zagadnień żywienia i składu żywności,
- posiadać co najmniej 10-letnie doświadczenie prowadzenia badań nad żywnością i żywieniem, w szczególności dotyczących sposobu żywienia,
- posiadać doświadczenie w kierowaniu zespołem pracowników, projektami badawczymi,
- posiadać dorobek publikacyjny w recenzowanych czasopismach; Kandydat powinien posiadać publikacje o łącznym IF co mniej 20, w tym 5 prac naukowych z IF opublikowanych w latach 2021-2022,
- posiadać doświadczenie w opracowywaniu norm żywienia,
- posiadać doświadczenie w upowszechnianiu wiedzy żywieniowej, w tym udział w programach edukacyjnych, autorstwo w monografiach z obszaru żywności i żywienia.
III. Zgłoszenie konkursowe powinno zawierać:
- podanie,
- życiorys,
- autoreferat (nieprzekraczający 3500 znaków drukarskich), zawierający zwięzłą informację
o zainteresowaniach naukowych, dotychczasowych osiągnięciach, ewentualnym udziale
w projektach badawczych i własnych zamierzeniach badawczych, - odpis lub kopia dyplomu ukończenia studiów wyższych, odpis lub kopia dyplomu nadania stopnia naukowego, odpis lub kopia dyplomu nadania tytułu naukowego,
- spis publikacji sporządzony wg Załącznika nr 1 do niniejszego Ogłoszenia,
- przynajmniej jedną opinię o Kandydacie, wystawioną przez samodzielnego pracownika naukowego, specjalisty w zakresie nauk o żywności i żywieniu, nauk o zdrowiu, nauk medycznych, farmaceutycznych,
- wymagania dodatkowe, wynikające ze specyfiki stanowiska pracy będącego przedmiotem konkursu,
- Oświadczenie kandydata:
– że w razie wygrania konkursu, NIZP PZH-PIB będzie jego podstawowym miejscem pracy,
– o wyrażeniu zgody (w przypadku doktora habilitowanego i profesora) na zaliczenie do liczby pracowników prowadzących działalność naukową w danej dyscyplinie dla potrzeb ewaluacji jakości działalności naukowej,
– o treści: „Zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016 r.) wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb aktualnej i/lub przyszłej rekrutacji.”
IV. Przebieg konkursu
Postępowanie konkursowe będzie prowadzone przez Komisję konkursową powołaną przez Dyrektora NIZP PZH-PIB w następujących etapach:
- opracowanie listy kandydatów spełniających wymagania formalne określone w ogłoszeniu. W szczególnie uzasadnionych przypadkach wezwanie kandydatów do uzupełnienia braków formalnych;
- w ramach postępowania konkursowego Kandydaci mogą być:
- zaproszeni na rozmowę kwalifikacyjną w siedzibie NIZP PZH-PIB w terminie
od 01.04.2023 r. do 30.04.2023 r. - proszeni o publiczną prezentację wyników swoich dotychczasowych prac w siedzibie NIZP PZH-PIB w terminie uzgodnionym z Kandydatami;
- zaopiniowanie kwalifikacji Kandydatów przez Zespół Kwalifikacyjny Rady Naukowej NIZP PZH-PIB;
- przygotowanie listy rekomendacyjnej Kandydatów;
- zaopiniowanie Kandydatów przez Radę Naukową NIZP PZH-PIB;
- decyzja Dyrektora NIZP PZH-PIB w sprawie zatrudnienia wybranego Kandydata i ogłoszenie wyników konkursu.
V. Zgłoszenia na Konkurs należy przesyłać na adres:
Dział Zarządzania Zasobami Ludzkimi NIZP PZH-PIB, 00-791 Warszawa, ul. Chocimska 24 z dopiskiem na kopercie: „Konkurs na stanowisko Adiunkta w Zakładzie Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności NIZP PZH-PIB .”
Termin składania dokumentów upływa w dniu 26.03.2023 r. o godz. 16:00
Konkurs zostanie rozstrzygnięty do dnia 31.05.2023 r.
VI. Zatrudnienie odbędzie się na czas określony z możliwością przedłużenia na kolejny okres/na czas nieokreślony.
VII. Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
- administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy z siedzibą w ul. Chocimska 24, 00-791 Warszawa,
- Inspektor Ochrony Danych, mail: iod@pzh.gov.pl, tel. 22 542 13 89,
- Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji umowy – na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.,
- odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
- Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa,
- posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
- ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego,
- podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże odmowa podania danych może skutkować nieuwzględnieniem Pani/Pana aplikacji w dalszym procesie rekrutacji.
Ogłoszenie do pobrania
Załącznik do ogłoszenia
Zgoda na udział w rekrutacji