EpiBaza – nadzór epidemiologiczny i bezpieczeństwo żywności.
Lepszy nadzór epidemiologiczny oraz poprawa bezpieczeństwa żywności – to główne cele projektu EpiBaza, który został zainaugurowany 27 października 2016 r. przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny.
NIZP-PZH posiada unikatowy zbiór danych publicznych (ISP) dotyczących zdrowia Polaków, jak również bezpieczeństwa żywności i zagrożeń środowiskowych.
Dane, gromadzone bezpośrednio przez NIZP-PZH oraz przez Państwową Inspekcję Sanitarną i jej jednostki organizacyjne, stanowią cenne źródło informacji. Mogą być wykorzystane przy monitoringu, identyfikacji zagrożeń, ocenie ryzyka, analizie trendów, zarówno przez publiczne jak i prywatne podmioty.
Obecny, nieuporządkowany sposób gromadzenia danych, w formie rozproszonych danych cyfrowych i papierowej, utrudnia wykorzystanie zgromadzonych informacji.
Elektroniczny Systemu, który powstanie w ramach projektu, będzie integrował źródła danych w taki sposób, aby możliwe stało się udostępnianie informacji z zachowaniem odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa. Segregacja i cyfryzacja pozwoli na bardziej efektywne wykorzystanie danych, poszerzy możliwość ich analizy oraz ułatwi podejmowanie konkretnych decyzji.
Projektowany System będzie składał się z trzech modułów: Bezpieczeństwa Żywności, przetwarzania informacji w zakresie Epidemiologicznego Nadzoru Bieżącego oraz udostępniania ISP.
Uruchomienie EpiBazy jest planowane na 2019 rok.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Materiały prasowe do pobrania:
Dlaczego potrzebny jest nadzór epidemiologiczny? Prof. dr hab. n. med. Andrzej Zieliński
Ocena ryzyka i gromadzenie danych w bezpieczeństwie żywności. Prof. dr hab. Jan K. Ludwicki
Główne założenia Projektu EpiBaza – dr Jacek Postupolski, Paweł Budziosz
Informacja Prasowa