CEL KURSU
- Znajomość metod oceny sposobu żywienia i mierniki stanu odżywienia
- Znajomość rozpowszechnienia w populacji przewlekłych chorób dietozależnych
- Bezpieczeństwo żywności
- Populacyjne programy profilaktyczne i interwencyjne
ADRESACI KURSU
- Osoby posiadające tytuł zawodowy magistra specjalizujące się
w epidemiologii
KIEROWNIK KURSU
dr Katarzyna Stoś
TERMIN KURSU
12 – 13 maja 2022 r.
CZAS TRWANIA
2 dni, w godz. 09:00 – 15:30
MIEJSCE ODBYWANIA KURSU
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa, ul. Chocimska 24
bud. C, III piętro, sala nr 307
ZAPISY
Do dnia 02 maja 2022 r.; należy wypełnić formularz zgłoszeniowy
CENA
567 zł od osoby*
Opłaty za kurs należy dokonać przelewem na podstawie przesłanej faktury proforma na konto:
Bank Gospodarstwa Krajowego 82 1130 1017 0080 1180 2020 0005 z dopiskiem w tytule przelewu: epidemiologia 12 – 13.05
*Kurs zwolniony jest z podatku VAT na podstawie § 3 ust. 1 pkt 13 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 grudnia 2013 r. w sprawie zwolnień od podatku od towarów i usług oraz warunków stosowania tych zwolnień.
KOSZT UCZESTNICTWA OBEJMUJE
• udział w szkoleniu,
• materiały dydaktyczne
• certyfikat potwierdzający ukończenie kursu
• kawa, herbata, woda podczas kursu
Opłata nie obejmuje kosztów dojazdu, wyżywienia i zakwaterowania
KONTAKT
Informacje organizacyjne:
Jolanta Muszyńska: e-mail: jmuszynska@pzh.gov.pl;
Nr tel. 22 54 21 299
Lp. | Temat wykładu | Wykładowca | |
12 maja 2022 | |||
09.00 – 12.00 | Metody oceny sposobu żywienia a/ bezpośrednia metoda oceny indywidualnego sposobu żywienia, b/ metody pośrednie oceny – badanie bilansu żywności, badanie budżetu gospodarstw domowych, c/ mierniki stanu odżywienia – antropometryczne i biochemiczne | dr Agnieszka Woźniak dr Ewa Rychlik | |
12.00 – 12.30 | Przerwa | ||
12.30 – 15.30 | Spożycie żywności w Polsce – metodyka oceny, trendy, korzyści i zagrożenia.
| dr Katarzyna Stoś dr Ewa Rychlik dr Agnieszka Woźniak | |
13 maja 2022 | |||
09.00 – 10.05 | Epidemiologia przewlekłych chorób dietozależnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników żywieniowych mających znaczenie a/ epidemiologia otyłości, b/ nadciśnienia tętniczego, c/ chorób układu krążenia na tle miażdżycy, w tym hiperlipidemii, d/ cukrzycy. | dr Lucyna Pachocka | |
10.05 – 11.15 | Epidemiologia przewlekłych chorób dietozależnych ze szczególnym uwzględnieniem czynników żywieniowych mających znaczenie a/ osteoporozy, b/ niedokrwistości niedoborowych, c/ niedoboru jodu, d/ dietozależnych chorób układu pokarmowego, e/ nowotworów żywieniowozależnych. | mgr Baszar El-Helou | |
11.15 – 12.00 | Bezpieczeństwo żywności: a/ strategia bezpieczeństwa żywności, -system urzędowej kontroli żywności. | dr Jacek Postupolski | |
12.00 – 12.30 | Przerwa
| ||
12.30 – 14.45 | Metodologia i ocena skuteczności populacyjnych programów profilaktycznych i interwencyjnych Przykłady skutecznych programów profilaktycznych. „Programy edukacji żywieniowej dzieci Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej -projekt z zakresu edukacji żywieniowej i profilaktyki chorób dietozależnych.” „Program profilaktyki niedoboru jodu „Programy interwencyjne związane ze zmianą nawyków żywieniowych | dr Katarzyna Wolnicka
dr Katarzyna Stoś
mgr Barbara Wojda | |
14.45 – 15.30 | Zaliczenie kursu | dr Katarzyna Stoś, dr Agnieszka Woźniak |
Więcej informacji wkrótce.