31 marca odbyła się w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego-PZH konferencja z okazji Światowego Dnia Zdrowia dotycząca bezpieczeństwa żywności. W spotkaniu uczestniczyło liczne grono ekspertów i zaproszonych gości ze Światowej Organizacji Zdrowia, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Instytutu Żywności i Żywienia, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, EFSA oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH. Prelegenci przedstawili aktualne poglądy dotyczące różnych aspektów bezpieczeństwa żywności.
Prezentacje:
Między zerem a jednością,bystrząca nieskończonością* czyli o ocenie ryzyka w bezpieczeństwie żywności – dr Paweł Struciński
Bezpieczeństwo żywności Co to jest i jak to się robi – dr Jacek Postupolski
Pestycydy –czy to tylko samo zło? – dr Katarzyna Góralczyk
Skąd wiemy czy żywność jest bezpieczna czyli system wczesnego ostrzegania – Maciej Kałuża
Odzwierzęce choroby pokarmowe – prof. dr hab. Jacek Osek
Is there any danger in GM food_The risk assessment by EFSA – EFSA Anna Lanzoni
Mali mieszkańcy naszych posiłków: Uwaga na zagrożenia Listeria monocytogenes w żywności – Elżbieta Maćkiw
Wrogie przejęcie władzy – czyli epidemiologia zatruć pokarmowych w Polsce – dr Małgorzata Sadkowska-Todys
Bezpieczeństwo substancji dodatkowych – Joanna Gajda-Wyrębek