| Kontakt: pzh@pzh.gov.pl

Co ma w sobie żywność czyli codzienne dylematy konsumenta. Światowy Dzień Zdrowia 2015: Bezpieczna żywność – od pola do stołu.

31 marca odbyła się w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego-PZH konferencja z okazji Światowego Dnia Zdrowia dotycząca bezpieczeństwa żywności. W spotkaniu uczestniczyło liczne grono ekspertów i zaproszonych gości ze Światowej Organizacji Zdrowia, Głównego Inspektoratu Sanitarnego, Instytutu Żywności i Żywienia, Państwowego Instytutu Weterynaryjnego, EFSA oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH. Prelegenci przedstawili aktualne poglądy dotyczące różnych aspektów bezpieczeństwa żywności.

Informacja prasowa (PDF)

Prezentacje:

Między zerem a jednością,bystrząca nieskończonością* czyli o ocenie ryzyka w bezpieczeństwie żywności – dr Paweł Struciński

Bezpieczeństwo żywności Co to jest i jak to się robi – dr Jacek Postupolski

Pestycydy –czy to tylko samo zło? – dr Katarzyna Góralczyk

Skąd wiemy czy żywność jest bezpieczna czyli system wczesnego ostrzegania – Maciej Kałuża

Odzwierzęce choroby pokarmowe – prof. dr hab. Jacek Osek

Is there any danger in GM food_The risk assessment by EFSA – EFSA Anna Lanzoni

Mali mieszkańcy naszych posiłków: Uwaga na zagrożenia Listeria monocytogenes w żywności – Elżbieta Maćkiw

Wrogie przejęcie władzy – czyli epidemiologia zatruć pokarmowych w Polsce – dr Małgorzata Sadkowska-Todys

Bezpieczeństwo substancji dodatkowych – Joanna Gajda-Wyrębek

Skip to content