Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zaprasza do udziału w bezpłatnych szkoleniach e-learningowych pn.:
Zasady zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.
Zapraszamy MENADŻERÓW ZDROWIA I PRZEDSTAWICIELI JEDNOSTEK SAMORZĄDU TERYTORIALNEGO na bezpłatne szkolenie e-learningowe organizowane w ramach Narodowego Programu Zdrowia.
W ramach szkolenia omówione zostaną między innymi:
- Wartość energetyczna diet i zapotrzebowanie na składniki odżywcze w prewencji chorób XXI wieku,
- przeciwdziałanie otyłości – podejście wielokierunkowe,
- najnowsze zalecenia żywieniowe dla osób z zespołem metabolicznym,
- personalizacja diety w kontekście profilaktyki i leczenia otyłości,
- krajowe programy profilaktyki chorób nowotworowych, sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2,
- dlaczego należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego,
- tłuszcze w ciecie i ich wpływ na zdrowie,
- zdrowy styl życia jako element zdrowia psychicznego.
Szkolenie dostępne będzie w formie e-learningu, od 08.10.2024 do 18.12.2024 r. Udział w szkoleniu jest bezpłatny.
Aby wziąć udział w szkoleniu dla Menadżerów Zdrowia i Przedstawicieli Jednostek Samorządu Terytorialnego zarejestruj się na platformie e-learningowej pod adresem https://elearning.pzh.gov.pl Po pomyślnej rejestracji i ponownym zalogowaniu się na swoje konto, należy kliknąć w ikonę “klucz grupy”, wpisać w polu unikalny kod MZJST24. Zostaną Państwo zapisani na odpowiednie szkolenie.
Zadanie realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025, finansowane przez Ministra Zdrowia
Program szkolenia e-learningowego w roku 2023 dla Menadżerów Zdrowia i Przedstawicieli Jednostek Samorządu Terytorialnego w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025
Rejestracja i wypełnienie metryczki
Wstęp – Informacje o NPZ na lata 2021-2025, zadanie z zakresu zdrowia publicznego nr 8 pn. „Szkolenia w zakresie zasad zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla grup zawodowych zaangażowanych w działania na rzecz walki z nadwagą i otyłością„
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP-PZH, PIB
- Wartość energetyczna diet i zapotrzebowanie na składniki odżywcze w prewencji chorób XXI wieku
dr Ewa Rychlik - Najnowsze zalecenia żywieniowe dla osób z zespołem metabolicznym
dr Lucyna Pachocka - Tłuszcze w diecie i ich wpływ na zdrowie
dr hab. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH- PIB - Przeciwdziałanie otyłości – podejście wielokierunkowe
dr hab. Regina Wierzejska, prof. NIZP PZH- PIB, mgr Barbara Wojda - Personalizacja diety w kontekście profilaktyki i leczenia otyłości i innych chorób powiązanych z żywieniem
dr Dorota Łukasiewicz-Śmietańska - Dlaczego należy ograniczać spożycie mięsa czerwonego?
dr Katarzyna Stoś, mgr Wojciech Kłys - Krajowe programy profilaktyki chorób nowotworowych, sercowo naczyniowych i cukrzycy typu 2
dr hab.n.med. Anna Jeznach-Steinhagen - Zdrowy styl życia jako element zdrowia psychicznego
dr Anna Januszewicz - Przeprowadzenie testu wiedzy
- Wskazanie prawidłowych odpowiedzi testu wiedzy
- Wypełnienie ankiety otwartej (dotyczącej zastosowania wiedzy w praktyce)
- Wypełnienie ankiety satysfakcji/ewaluacyjnej
- Certyfikat uczestnictwa