Tlenek etylenu w żywności
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność
Dwutlenek tytanu E171- EFSA nie potwierdziła bezpieczeństwa tej substancji dodatkowej
6 maja 2021 roku ukazała się opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotycząca bezpieczeństwa dwutlenku tytanu E 171 pt.: Safety assessment of titanium dioxide,
Kleszczowe zapalenie mózgu w Polsce i na świecie.
Ocena sytuacji epidemiologicznej KZM w Polsce w latach 2015-2019 w oparciu o dane pochodzące z nadzoru epidemiologicznego. Raport NIZP PZH – PIB Kluczowe wnioski z
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2018
Raport Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB z dnia 31 grudnia 2020 Narażenie człowieka na pozostałości pestycydów pobieranych wraz z żywnością
Zapobieganie zakażeniom bakteriami z rodzaju Legionella – zalecenia dot. ponownego otwierania budynków użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego po wydłużonym przestoju lub ograniczonej eksploatacji
Wiele budynków użyteczności publicznej i budynków zamieszkania zbiorowego pozostaje tymczasowo wyłączonych z użytkowania w czasie pandemii. Jak przygotować się do ich ponownego otwarcia? Jakie czynności
Sytuacja zdrowotna ludności Polski i jej uwarunkowania – raport za 2020 rok
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy (NIZP PZH – PIB) realizując swoją misję, której jednym z elementów jest monitorowanie sytuacji