Raport: Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej
Zapraszamy do lektury raportu pt. „Krajowe badanie sposobu żywienia i stanu odżywienia populacji polskiej”. To ogólnokrajowe reprezentatywne badanie dotyczące sposobu żywienia i stanu odżywienia, obejmujące
Radon: pochodzenie i wpływ na zdrowie
Radon (Rn) jest jednym z produktów rozpadu radu (226Ra). Został odkryty w 1900 roku przez Fridricha Ernsta Dorna. Radon powstający z rozpadu radu występuje w
Tlenek etylenu w żywności
Od września 2020 r. urzędowe laboratoria służb odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności w państwach członkowskich oraz laboratoria kontrolne działające na rzecz producentów żywności zaczęły wykrywać obecność
Dwutlenek tytanu E171- EFSA nie potwierdziła bezpieczeństwa tej substancji dodatkowej
6 maja 2021 roku ukazała się opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotycząca bezpieczeństwa dwutlenku tytanu E 171 pt.: Safety assessment of titanium dioxide,
Kleszczowe zapalenie mózgu w Polsce i na świecie.
Ocena sytuacji epidemiologicznej KZM w Polsce w latach 2015-2019 w oparciu o dane pochodzące z nadzoru epidemiologicznego. Raport NIZP PZH – PIB Kluczowe wnioski z
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2018
Raport Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB z dnia 31 grudnia 2020 Narażenie człowieka na pozostałości pestycydów pobieranych wraz z żywnością