
Zmiany w zakresie składu i znakowania soków owocowych
Kluczowymi czynnikami, które wpływają na zdrowie człowieka są m.in.: sposób odżywiania, aktywność fizyczna, palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu. W 2020 r. Komisja Europejska zapowiedziała, że

Zmiany w zakresie znakowania wina informacją o składzie i wartości odżywczej w wyniku realizacji Europejskiego Planu Walki z Rakiem
Na zdrowie człowieka wpływa wiele czynników, wśród których kluczową rolę odgrywają m.in.: sposób odżywiania, aktywność fizyczna, palenie papierosów czy spożywanie alkoholu. Aby ułatwić konsumentom komponowanie

Wytyczne do pobierania materiału klinicznego w kierunku zakażenia ospą małp (Monkeypox virus)
Zakład Wirusologii NIZP PZH-PIB wykonuje badania potwierdzające wyniki badań laboratoryjnych w kierunku zakażenia ospą małp (Monkeypox virus). Kryteria przyjęcia materiału obowiązujące od 28.11.2024 do odwołania:
Raport “Luka finansowa systemu ochrony zdrowia w Polsce. Perspektywa 2025-2027”
LUKA FINANSOWA SYSTEMU OCHRONY ZDROWIA W POLSCE PERSPEKTYWA 2025-2027. Pobierz raport i sprawdź dane. System ochrony zdrowia w latach 2025-2027 wymaga dofinansowania na poziomie od
Czy Unia Europejska zabroni sprzedaży chipsów bekonowych? Bezpieczeństwo aromatów dymu wędzarniczego
Aromaty dymu wędzarniczego są produkowane w wyniku procesu przetwarzania skondensowanego dymu otrzymywanego podczas spalania zrębków wędzarniczych (wiórków drewnianych z drewna nie poddawanego obróbce chemicznej). Aromaty
RAPORT: Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2021.
Raport opracowany przez ekspertów Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH – PIB z dnia 31 grudnia 2023 r. pt.: “Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia