
Radon: pochodzenie i wpływ na zdrowie
Radon (Rn) jest jednym z produktów rozpadu radu (226Ra). Został odkryty w 1900 roku przez Fridricha Ernsta Dorna. Radon powstający z rozpadu radu występuje w

RAPORT: Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w roku 2022
Pobierz raport Jedną z najpowszechniejszych i najskuteczniejszych metod ochrony roślin i produktów roślinnych zabezpieczających je przed organizmami szkodliwymi, zwiększającymi wydajność plonowania i wpływających na dostępność

Realizacja i koszty działań z zakresu zdrowia publicznego skierowanych do osób starszych – analiza wstępna
Zachęcamy do pobrania publikacji przygotowanej przez ekspertów NIZP PZH – PIB pt.: “Realizacja i koszty działań z zakresu zdrowia publicznego skierowanych do osób starszych –

Normy żywienia 2024
Normy żywienia 2024 Normy żywienia zajmują szczególne miejsce w nauce o żywieniu człowieka. Mają szerokie zastosowanie w praktyce oraz stanowią punkt wyjścia do dalszych badań.
Zmiany w zakresie składu i znakowania soków owocowych
Kluczowymi czynnikami, które wpływają na zdrowie człowieka są m.in.: sposób odżywiania, aktywność fizyczna, palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu. W 2020 r. Komisja Europejska zapowiedziała, że
Zmiany w zakresie znakowania wina informacją o składzie i wartości odżywczej w wyniku realizacji Europejskiego Planu Walki z Rakiem
Na zdrowie człowieka wpływa wiele czynników, wśród których kluczową rolę odgrywają m.in.: sposób odżywiania, aktywność fizyczna, palenie papierosów czy spożywanie alkoholu. Aby ułatwić konsumentom komponowanie